Spring naar content

Observeren, doorvragen, meevoelen

Naast mijn wetenschappelijke kennis als psycholoog gebruik ik lichaamsgerichte technieken. Ik observeer, vraag door, voel mee, hou een spiegel voor. Mijn klantenkring is heel divers. Het enige dat ik van je vraag is: durf te voelen als je met mij werkt.

Individuele coaching

Tijdens het intakegesprek bespreken we waar je aan wil werken. We doen gemiddeld rond de acht sessies van anderhalf uur. We werken met wat er op dat moment speelt in je leven. Dat kan iets actueels zijn op je werk, maar ook privé. Door telkens vanuit een andere hoek af te pellen waar je tegenaan loopt, komen we uit bij de kern: waar het écht om draait. Het zijn de terugkerende patronen en overtuigingen die je belemmeren. Datgene waardoor je denkt: ‘Ojee, daar is ‘ie weer!’ Door je van die patronen bewust te worden en wat in je lichaam is opgeslagen, kun je je eigen verhaal herschrijven. Er iets anders voor in de plaats zetten. Dan ga je van puur ‘weten’ naar échte verandering. Naar persoonlijke groei.

Teamcoaching

Je komt jezelf het meeste tegen in de interactie met anderen. Daarom kan samenwerken soms zo lastig zijn. Vaak stagneert het binnen een team omdat mensen zich niet goed verbinden met de ander. Dat kan door van alles komen: angst, onzekerheid, bescheidenheid, dominantie, wantrouwen. Om een team optimaal te laten functioneren, is het nodig dat iedereen zichzelf goed kent én weet wat de beste manier van verbinden is met een ander.

Dat vraagt om vertrouwen, lef, loslaten, verantwoordelijkheid nemen én geven. Je gaat vooral bij jezelf te rade: Waarom doe jij wat je doet, wat gebeurt er in de interactie met anderen? Ik leg dat bij de persoon zelf, om vandaaruit de relatie met de ander te beïnvloeden. Als je je hierin als team ontwikkelt, haal je het maximale uit het geheel.

Ik gebruik mijn achtergrond als militair en psycholoog om hoofd en lichaam heel expliciet te verbinden. Militairen op missie móeten volledig vertrouwen op zichzelf en elkaar, dat is letterlijk van levensbelang. Hoe ontstaat dat vertrouwen? Enerzijds door duidelijkheid en taakgerichtheid (cognitief), anderzijds door een goed gevoel en intuïtie (sensitief). Oftewel: Een beetje door te praten en vooral door te ervaren, voelen en dóen.

Grensoverschrijdend gedrag

Problematiek omtrent grensoverschrijdend gedrag is van alle tijden, maar de laatste jaren komt het onherroepelijk aan het oppervlak. Sinds #metoo en zaken in de mediawereld die veel publiciteit kregen, staat het onderwerp op de kaart. Net als de urgentie om ermee aan de slag te gaan. Mensen en organisaties doen inmiddels massaal aan zelfonderzoek. 

De gevolgen van grensoverschrijdend gedrag zie ik dagelijks in mijn praktijk. De maatschappelijke impact zie ik heel concreet, onder meer omdat ik voor een aantal mediaorganisaties werk. Het is duidelijk dat we aan de vooravond staan van nog veel grotere en universele aandacht voor dit thema. Veel komt hierin samen: de omgang met macht en hiërarchie, angstcultuur, veiligheid. De dader die grenzen moet respecteren, het slachtoffer dat hulp nodig heeft.

De tijd is rijp voor specifieke coachingsprogramma’s, waarmee bedrijven en organisaties concreet aan de slag kunnen om een écht veilige werkomgeving te bieden. Met mijn expertise op dit onderwerp, bij bedrijven die vol in de wind staan, wil ik zoveel mogelijk mensen en teams bereiken. Bijvoorbeeld met een toegesneden programma voor trainingsinstituut De Baak.